Kötelező és bonyolult

Az ember, ha bármilyen típusú vagy tevékenységet végző vállalatot is alapít, vannak olyan kötelező feladatok, amiket bizony muszáj megoldani akkor is, ha feleslegesnek vagy pénzkidobásnak tartják sokan. Az egyik ilyen feladat a munkavédelem területe, amit meg kell hogy mondjak, hogy teljesen vakfolt számomra. Fogalmam sincs a jogszabályok elemzéséről és sokszor azt sem tudom mit jelez számomra kötelező feladatnak vagy éppen csak lehetőségnek. Kezdetekben azt gondoltam, hogy egy jó jogász megfelelő segítséget fog tudni nyújtani nekem, de aztán rájöttem, hogy ez nem lesz elég a feladatok megfelelő ellátásához, megfelelő védelem kialakításához és a jogszabályi kötelezettségeknek való megfeleléshez.

A lehető legjobb döntés részemről pedig akkor történt, amikor azt határoztam el, hogy nekem nem csak a kialakítás után van szükségem egy a munkavédelem területén jártas csapatra, hanem bizony már a kialakítás kezdetén is, hiszen ott is lehetnek olyan feladatok, amiket jogszabály határoz meg és elmulasztása büntetést von maga után, ami akár már a megalapítást is megakadályozhatja. És igazam is lett, hiszen fogalmam sem volt róla, hogy a kockázatértékelés feladatköre nem csak a banki szektorban ismert fogalom, hanem a munkavédelem területén is, hiszen szoros részén képezi a munkavédelmi rendszer kialakításának.

Persze hála a jó égnek ekkor már mellettem volt az activesafety csapata, akik hihetetlen szakértelemmel és lelkiismeretes munkával, gördülékeny kommunikációval a mai napig is segítik a munkánkat, és lépdelnek velünk együtt a siker útján, ami bár lassan, de biztosan beindult, és reményeink szerint a jövőben csak növekvő tendenciát mutat majd. Attól biztosan nem kell tartanunk, hogy bármilyen nagyobb munkabaleset vagy nem várt esemény áll a fejlődés útjába, mert ettől maximális védelmet nyújt ez a kis csapat.